Sprekers en Jury 2018

Jan-Willem Hoogeweegen, dagvoorzitter

Ik zit in het team dat de Mensa SlimmerIQuiz organiseert. Ik houd me bezig met sponsoring en met PR. Ik mag dit jaar weer als 'gastheer' de verschillende onderdelen van de finaledag met elkaar verbinden, wat ik met veel plezier doe.  

Ik help als (interim) manager en adviseur om organisaties, merken en mensen te laten groeien. Door een duidelijke visie te helpen ontwikkelen, keuzes te maken en te zorgen dat de benodigde stappen ook daadwerkelijk worden gezet.

Ik geef ook presentaties over mijn vakgebieden, marketing en leiderschap.  

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, die ook van uitdagende vraagstukken houden ;-)

Janouk Kelderman, presentatrice

Ik ben Janouk, 27 jaar oud en afgestudeerd aan Fontys Musicaltheater. Jullie kennen mij misschien als presentatrice en actrice, nu onder andere van Het Klokhuis en voorheen als Keet! bij RTL Telekids. Ook speelde ik Grietje in de musical Hans en Grietje.

Het is een eer dat ik dit jaar voor de derde keer de presentatie mag verzorgen van de Mensa SlimmerIQuiz. Het is mooi om te zien hoe fanatiek alle kinderen aan de slag gaan met de ingewikkelde vraagstukken. De reacties en gezichtsuitdrukkingen bij het bespreken van de antwoorden zijn goud waard.


Karin van Nes, spreker mini-college

Ik ben Karin van Nes en ben afgestudeerd in tandheelkunde en medische antropologie. Momenteel werk als tandarts-pedodontoloog bij CBT Rijnmond en bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), afdeling kindertandheelkunde. Ik leer kinderen voor wie het (nog) niet mogelijk is om naar de tandarts te gaan, hoe ze wél een behandeling aankunnen. Voor de allerkleinste kinderen werk ik bij Mijn Eerste Tandarts, de kliniek voor kinderen van 0-4 jaar. Daarnaast geef ik les over kindertandheelkunde en werk ik aan mijn promotieonderzoek over het veranderen van mondgezondheidsgedrag. Ik ben nieuwsgierig naar wat mensen motiveert of belemmert om tanden te poetsen en hoe men hiervan gebruik kan maken als poetsen gestimuleerd dient te worden, bijvoorbeeld wanneer er gaatjes in het gebit zijn.

Ik woon in Amsterdam met mijn man en twee kleine kinderen en houd erg van zwemmen en kleding maken.

Mini-college-inhoud: “Dat kan niet!”

Dat kan niet! bestaat in de wetenschap eigenlijk niet, soms denken we dat iets echt zo is, terwijl er later nieuw bewijs komt dat het toch anders blijkt te zijn dan we dachten. Toch, moeten we het nu maar doen me de kennis die er tot nu toe is, we hebben immers nog niets nieuws. Wel blijven we nieuwsgierig naar nieuwe inzichten en daarom blijven we onderzoeken.

Mijn mini-college gaat over hoe een gezond gebit samenhangt met eten en poetsen en waarom je soms wel een schoon gebit mét gaatjes kan hebben. Hè? Dat kan toch niet? Jawel, dat kan wel! Maar, hoe zit dat dan? En, hoe zie je dat dan? Hoe kom je daar dan achter?

Jury 2017

Erik Akkerman, jury-voorzitter

Mijn naam is Erik Akkerman, en ik werk als MRI-fysicus bij de afdeling radiologie van het AMC in Amsterdam. 

Behalve van natuur- en wiskunde houd ik heel veel van muziek, en van quizzen! Ik ben heel benieuwd hoe de teams het dit jaar gaan doen. Veel succes!

  


Marije Ruben, jurylid

Mijn naam is Marije Ruben. Als leerkracht en specialist begaafdheid geef ik les op een reguliere school en aan een bovenschoolse plusklas. Ik ben vanaf het begin betrokken bij de jurering van de Mensa SlimmerIQuiz en ik vind het erg leuk om het dit jaar weer te doen! Iedereen die mee doet aan de SlimmerIQuiz, heel veel succes en vooral ook veel plezier! Hopelijk zie ik jullie team op 14 november tijdens de finale in Amsterdam.
 

Ada Vermeer-Janse, jurylid

Ik ben – al jaren geleden – afgestudeerd als registeraccountant en heb dat vak met veel plezier uitgeoefend waaronder een periode in de Verenigde Staten. Mijn werkzame leven onlangs afgesloten als controller. Met veel trots vervul ik het penningmeesterschap van het Amsterdams Universiteitsfonds een van jullie sponsoren. Benieuwd over hoeveel creativiteit jullie beschikken!

Minke Hajer, jurylid

Ik ben promovenda in de sociologie, aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Milaan. Hiervoor heb ik sociologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Als socioloog ben ik geïnteresseerd in hoe een samenleving werkt; hoe leven mensen samen? Wat zijn de problemen van een samenleving? En ook, wie horen er bij een samenleving, met andere woorden wie zijn de burgers van een samenleving? In mijn onderzoek kijk ik naar de positie van uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland en Italië; en op welke manier zij toch bij een samenleving kunnen horen, ondanks dat zij formeel hiervan uitgesloten zijn.
 

Sophie Visser, jurylid

Mijn naam is Sophie Visser, ik ben tweedejaars studente biomedische wetenschappen aan de UvA en neem deel aan het Honours programma. Naast mijn studie zet ik mij in voor het Student Disability Platform om studenten met een functiebeperking op de kaart te zetten binnen de UvA. Ik vind het heel leuk om jurylid te zijn, misschien dat ik er ook nog wel wat van leer.
 

Eline de Boer, jurylid

Ik ben Eline, 27 jaar oud en afgestudeerd als publiekshistoricus. Op dit moment werk ik als museumdocent en publieksmedewerker bij het Zuiderzeemuseum. Hier vertel ik onder meer over de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee, en onze grote, unieke verzameling houten schepen. In mijn vrije tijd restaureer ik zelfs mijn eigen schip!
 

 
fotograaf foto Ada Vermeer: Claudia Kamergorodski

Sponsors