Sprekers en Jury 2017

Jan-Willem Hoogeweegen, dagvoorzitter

Ik zit in het team dat de Mensa SlimmerIQuiz organiseert. Ik houd me bezig met sponsoring (samen met Moniek Marcelis) en met PR (samen met Yvonne Killian). Ik mag dit jaar weer als 'gastheer' de verschillende onderdelen van de finaledag met elkaar verbinden, wat ik met veel plezier doe.  

Ik help als (interim) manager en adviseur om organisaties, merken en mensen te laten groeien. Door een duidelijke visie te helpen ontwikkelen, keuzes te maken en te zorgen dat de benodigde stappen ook daadwerkelijk worden gezet.

Ik geef ook presentaties over mijn vakgebieden, marketing en leiderschap.  

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, die ook van uitdagende vraagstukken houden ;-)

Janouk Kelderman, presentatrice

Ik ben Janouk, 26 jaar oud en afgestudeerd aan Fontys Musicaltheater. Jullie kennen mij misschien als presentatrice en actrice, onder andere als Keet! bij RTL Telekids en HiHa Holland. Dit najaar speel ik Grietje in de musical Hans en Grietje. 

Het is een eer dat ik dit jaar voor de tweede keer de presentatie mag verzorgen van de Mensa SlimmerIQuiz. Het is mooi om te zien hoe fanatiek alle kinderen aan de slag gaan met de ingewikkelde vraagstukken. De reacties en gezichtsuitdrukkingen bij het bespreken van de antwoorden zijn goud waard. 


Fleur Bouwer, spreker mini-gastcollege

Mijn naam is Fleur Bouwer, en ik ben onderzoeker in de Cognitieve Neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ik onderzoek hoe ritmegevoel en maatgevoel in de hersenen werken. Ik ben afgestudeerd in de psychologie aan de UvA en heb daarnaast klarinet gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. In mijn onderzoek combineer ik mijn fascinatie voor het menselijk brein en mijn passie voor muziek. We gebruiken bijvoorbeeld hersenscanners om te meten hoe het brein reageert op verschillende ritmes, en hoe het brein kan voorspellen wat er gaat komen in een ritme.

Jury 2017

Erik Akkerman, jury-voorzitter

Mijn naam is Erik Akkerman, en ik werk als MRI-fysicus bij de afdeling radiologie van het AMC in Amsterdam. 

Behalve van natuur- en wiskunde houd ik heel veel van muziek, en van quizzen! Ik ben heel benieuwd hoe de teams het dit jaar gaan doen. Veel succes!

  


Marije Ruben, jurylid

Mijn naam is Marije Ruben. Als leerkracht en specialist begaafdheid geef ik les op een reguliere school en aan een bovenschoolse plusklas. Ik ben vanaf het begin betrokken bij de jurering van de Mensa SlimmerIQuiz en ik vind het erg leuk om het dit jaar weer te doen! Iedereen die mee doet aan de SlimmerIQuiz, heel veel succes en vooral ook veel plezier! Hopelijk zie ik jullie team op 15 november tijdens de finale in Amsterdam.


Aile van Huijstee, jurylid

Ik ben PhD student aan het Nederlands Herseninstituut. Daar doe ik onderzoek naar de hersenen. Ik onderzoek synapsen, de contactplaatsen tussen hersencellen, en hoe deze contacten tussen cellen sterker of zwakker kunnen worden. Dit vormt de basis van leren en geheugen. Door de biologie achter geheugen beter te begrijpen hopen we in de toekomst te kunnen voorkomen dat mensen problemen hebben met hun geheugen, zoals bij bijvoorbeeld dementie het geval is. En misschien begrijpen we dan ook waarom sommige kinderen zo goed kunnen leren!


Rohan Dunham, jurylid

Rohan Dunham (1989, Den Haag) is als professionele balletdanser werkzaam geweest bij Het Nationale Ballet. Tegenwoordig zit hij in het derde jaar van zijn Bachelor Arbeids- en Organisatie Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Rohan volgt als student ook het Honours programma en geeft, naast zijn studie, coaching als freelance klassieke balletdocent.

Huub Rutjes, jurylid

Ik ben onderwijsontwikkelaar aan de faculteit van de bètawetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en mijn specialisatie is de mix van online en offline leren. We hebben tegenwoordig allerlei interessante digitale media en apps tot onze beschikking. Denk aan video, interactieve webpagina's en dynamische oefenopgaven. Docenten zijn vaak veel te druk met hun onderzoek om daarnaast ook nog hun onderwijs te innoveren: daar kom ik in het plaatje. Ik help docenten met het maken van bijvoorbeeld video's en alle technische uitdagingen die daarbij komen te kijken. Zo wordt het onderwijs beter én kan de docent doen waar hij/zij goed in is: lesgeven. Ik vind het fantastisch dat ik een baan heb waarin creativiteit en
bèta-onderwijs samen komen. Wat mij betreft een perfecte combinatie!


Oege Faber, jurylid

Lang geleden ben ik als Oege Faber geboren in Friesland en daar als leergierig kind ook opgegroeid.

Nu woon ik in Amersfoort met de moeder van onze drie kinderen. Die laatsten zijn ondertussen iets ouder dan jullie zijn. Ik geniet van van hun leergierigheid. Met een glimlach denk ik aan jullie op weg naar deze finale van de SlimmerIQuiz: luchtig, zonnig, onderzoekend en creatief.

Sponsors