Over ons

De SlimmerIQuiz wordt georganiseerd door Vereniging Mensa Nederland. Mensa is er voor iedereen met een IQ in de hoogste 2 procent. Mensa biedt een thuis waar leden van allerlei pluimage elkaar ontmoeten. Daarnaast draagt Mensa bij aan meer bekendheid en meer begrip voor hoogbegaafdheid in de samenleving. Niet in de laatste plaats in het onderwijs.

Ter ere van het 50- jarig bestaan van Mensa in 2013 hebben Mensaleden Charlotte Hoyng en Berthil Oljans de SlimmerIQuiz bedacht en voor het eerst georganiseerd. Sindsdien is de SlimmerIQuiz uitgegroeid tot het evenement wat het is, waar inmiddels duizenden kinderen aan hebben meegedaan en waarvoor ieder jaar meer dan 60 vrijwilligers voor en achter de schermen aan de slag zijn. Van het schrijven van de quiz (nog steeds onder de bezielende leiding van medeinitiatiefneemster Charlotte Hoyng), de organisatie van de Klassenronde op de basisscholen (op afstand, want hier zijn de eigen leerkrachten quizmaster en jury), de contacten met de gastscholen voor de Scholenstrijd, de officials die tijdens de Scholenstrijd optreden als gastheer, quizmaster en jury (met hulp van stafleden van de gastscholen), tot de begeleiders op de finaledag en de eerbiedwaardige jury. 

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via ons e-mail adres: info@slimmeriquiz.nl

Op facebook kunt u ons vinden: https://www.facebook.com/slimmeriquiz/ 


Sybren Spit, mini college

Sybren Spit is taalwetenschapper bij de Universiteit van Amsterdam. Hij is geïnteresseerd in hoe mensen taal leren, en wat ze daarvoor allemaal moeten kunnen. Om hier meer over te weten, doet hij onderzoek naar hoe kleuters een nieuwe taal leren.Cindy van Boven, mini college

Hallo iedereen! Mijn naam is Cindy van Boven, en ik werk als onderzoekster aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben bezig met promoveren, wat betekent dat ik vier jaar lang onderzoek doe naar één bepaald onderwerp. Ik ben nu in het tweede jaar van mijn onderzoek, dat gaat over de Nederlandse Gebarentaal. Ik vind onderzoek doen naar gebarentalen interessant en belangrijk, omdat er nog veel te ontdekken valt. In mijn mini-college zal ik wat vertellen over het feit dat er niet één internationale gebarentaal is, maar veel verschillende gebarentalen over de hele wereld.Janouk Kelderman, presentatrice van de finale

Ik ben Janouk, 29 jaar oud en afgestudeerd aan Fontys Musicaltheater. Jullie kennen mij misschien als presentatrice en actrice, nu onder andere van Het Klokhuis en voorheen als Keet! bij RTL Telekids. Ook speelde ik Grietje in de musical Hans en Grietje. 

Het is een eer dat ik dit jaar voor de vijfde keer de presentatie mag verzorgen van de Mensa SlimmerIQuiz. Het is mooi om te zien hoe fanatiek alle kinderen aan de slag gaan met de ingewikkelde vraagstukken. De reacties en gezichtsuitdrukkingen bij het bespreken van de antwoorden zijn goud waard.