Over SlimmerIQuiz

Waarom een quiz voor kinderen?

Naast gezelligheid binnen de vereniging wil Mensa ook bouwen aan meer begrip voor en bekendheid met hoge intelligentie in de samenleving. Onderwijs hoort daar zeker bij. Al sinds 2013 organiseert vereniging Mensa daarom de SlimmerIQuiz, een scholenquiz waar alle leerlingen van groepen 7 en 8 in Nederland aan mee mogen doen. De Mensa SlimmerIQuiz test niet hoeveel je weet of hoe goed je kunt googelen, maar of je slim en creatief bent en of je snel, logisch en "out of the box" kunt denken. Natuurlijk ook of je goed kunt samenwerken. De vraagstukken zijn pittig, ook voor volwassenen!

Hoe verloopt die quiz?

De quiz bestaat uit drie ronden. De eerste ronde heet de klassenronde en deze vindt plaats in de tweede helft van september. De quiz wordt naar de scholen toegestuurd en wordt door de leerkrachten van groep 7 en 8 zelf afgenomen en nagekeken. Er zijn ook scholen die met name de kinderen die wat meer aankunnen aan de quiz mee laten doen, dit is naar keuze van de school. De klassenronde kun je ook gebruiken om team(s) samen te stellen om mee te doen met de scholenstrijd in de volgende ronde. 

De scholenstrijd op 6 november vindt plaats op meer dan 20 locaties in het land. Iedere basisschool mag  maximaal twee teams van drie deelnemers aanmelden voor deze ronde. Als je je teams aanmeldt voor deze ronde, geef je meteen aan naar welke locatie je wilt.  

De winnaars van de scholenstrijd gaan door naar de grote finale op 20 november op de UvA in Amsterdam, waar de teams strijden om mooie prijzen en natuurlijk de  felbegeerde titel "Winnaars SlimmerIQuiz 2019"! 

Voorgaande edities en downloads

Om een impressie te krijgen van de quiz staan hieronder linkjes naar de vragen van de voorrondes, de Klassenrondes van 2013 t/m 2018

Een informatiefolder downloaden kan hier:

Tijdens de finale van 2018 was één van de opdrachten een zoekplaat. Deze kun je hier downloaden. De zoekplaat bevat verborgen dieren. Kijk maar: ik zie iemand met een paardestaart (paard) en een motor (mot èn tor). De tekenaar heeft een stuk of vijftig dieren verstopt in de plaat en tijdens de finale hebben de deelnemers ons verrast met nog een vijftal vondsten waar wij niet op hadden gerekend. Supergaaf! Misschien vind je het leuk om deze poster zo groot mogelijk af te drukken en door leerlingen bij te laten schrijven. Geheel in de lijn van de onderwijsvisie van Mensa geven wij géén antwoordenblad: zo weten we zeker dat iedere vondst wordt gevierd!

Sponsors