Kubuspuzzel

Deze puzzel komt uit onze nieuwsbrief. Ook op de hoogte blijven en regelmatig leuke puzzels ontvangen? Schrijf je in!

Ja, hou me op de hoogte van de SlimmerIQuiz en stuur me regelmatig een leuke puzzel!

Je krijgt een e-mail om je inschrijving te bevestigen. Zie je die niet binnen een paar minuten in je inbox, kijk dan in je spam.

Wil je als docent deze puzzel in de klas doen? Lees dan de docentenhandleiding.

Wil je onderstaande uitleg in een word-document hebben? Klik dan hieronder.

De kubuspuzzels … die kun je zelf ook bedenken!


Uitslag van een kubus

  • Deze figuur hiernaast kun je tot een kubus vouwen. Er zijn geen plakrandjes, daarom noem je deze figuur een uitslag en niet een bouwpakket. Had je het al gezien? De doorgetrokken lijnen zijn kniplijnen en de stippellijnen zijn vouwlijnen.

Kubuspuzzel 1

En kun je dan ook de uitslag hieronder tot een kubus vouwen? Goed, ik speel een beetje vals: je mag het geen uitslag noemen als het niet klip en klaar is hoe je de kubus moet vouwen. Eigenlijk is er geen naam voor, zullen we het dan maar een kubuspuzzel noemen?
Je kan de puzzel lekker groot natekenen en uitknippen (goed tellen hoeveel vierkantjes het zijn!). Het zou kunnen dat je niet alleen over de gestippelde lijnen wilt vouwen, maar ook andere vouwlijnen wilt maken. Natuurlijk mag dat. Je moet wel de figuur héél laten.


Kubuspuzzel 2

  • Hiernaast staat nog zo’n kubuspuzzel. Let goed op: de doorgetrokken lijnen zijn kniplijnen, dus je moet een beetje “inknippen” daar links. Ook hiervan kun je een kubus vouwen. Ook hier mag je op de gestippelde lijnen vouwen, maar ook op ander plaatsen en ook hier moet je de figuur héél laten. Niet stiekem scheuren!

Kubuspuzzel 3 – zelf bedenken

De belangrijkste opdracht heeft geen illustratie, daarom maar even een vet lettertype: bedenk zelf een puzzelkubus! Het was je al opgevallen dat er zeven vierkantjes aan te pas kwamen, en verder ben je vrij om te tekenen wat je wilt. Natuurlijk zelf even checken of je puzzel werkt…en dan aan je klasgenoten geven!

Ik wens je veel plezier met de kubuspuzzels.

Vriendelijke groet,

Charlotte Hoyng
Mensa SlimmerIQuiz


Meer puzzelen? Kijk dan ook bij onze oefenopgave of bij de SlimmerIQuiz Lite!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Nieuws