Sprekers en Jury 2016

Jan-Willem Hoogeweegen, dagvoorzitter

Ik zit in het team dat de Mensa SlimmerIQuiz organiseert. Ik houd me bezig met sponsoring (samen met Moniek Marcelis) en met PR (samen met Elke van den Hout). Ik mocht dit jaar als 'gastheer' de verschillende onderdelen van de finaledag met elkaar verbinden, wat ik met veel plezier heb gedaan.  

Ik help als (interim) manager en adviseur om organisaties, merken en mensen te laten groeien. Door een duidelijke visie te helpen ontwikkelen, keuzes te maken en te zorgen dat de benodigde stappen ook daadwerkelijk worden gezet.

Ik geef ook presentaties over mijn vakgebieden, marketing en leiderschap.  

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, die ook van uitdagende vraagstukken houden ;-)

Janouk Kelderman, presentatrice

Ik ben Janouk, 25 jaar oud en afgestudeerd aan Fontys Musicaltheater. Momenteel werk ik als presentatrice en actrice bij onder andere RTL Telekids. Ik mocht dit jaar de presentatie verzorgen van de Mensa SlimmerIQuiz, wat ik met onwijs veel plezier gedaan heb. Het is mooi om te zien hoe fanatiek alle kinderen aan de slag gaan met de ingewikkelde vraagstukken. De reacties en gezichtsuitdrukkingen bij het bespreken van de antwoorden zijn goud waard.

Ik vind het goed dat hoogbegaafde kinderen op deze manier uitgedaagd worden, het is een mooi talent. 


Marijke Gnade, gever van het minicollege

Ik ben bijzonder hoogleraar in Archeologie van pre-Romeinse culturen in centraal ItaliĆ« aan de Universiteit van Amsterdam. 

Sinds 1990 leid ik voor deze universiteit archeologische opgravingen in het antieke Satricum, een Latijnse stad gelegen circa 60 km ten zuiden van Rome. 

Jaarlijks worden hier door studenten mediterrane archeologie opgravingen verricht van tempels, votiefdepots, hutten, huizen en begraafplaatsen.

Simion Blom, raadslid gemeente Amsterdam

Ik ben Simion Blom, ik woon in Amsterdam en ik ben 28 jaar.
In het dagelijks leven ben ik gemeenteraadslid en woordvoerder Onderwijs en Jeugd.
Het is tof om te zien dat er steeds meer aandacht is voor hoogbegaafdheid. Het is namelijk een mooi talent. 

Met plezier neem ik deel aan het programma van Mensa SlimmerIQuiz. Ik heb er zin in. Tot dan!

 

Erik Akkerman, jury-voorzitter

Mijn naam is Erik Akkerman, en ik werk als MRI-fysicus bij de afdeling radiologie van het AMC in Amsterdam. 

Behalve van natuur- en wiskunde houd ik heel veel van muziek, en van quizzen! Ik ben heel benieuwd hoe de 23 teams het dit jaar gaan doen. Veel succes!

 

Aile van Huijstee, jurylid

Ik ben Aile en ik ben een PhD-student aan het Nederlands Herseninstituut. Dit betekent dat ik onderzoek doe naar de hersenen. 

Ik onderzoek synapsen, de contactplaats tussen hersencellen, en hoe deze contacten tussen cellen sterker of zwakker kunnen worden. Dit vormt de basis van leren en geheugen. Door dit biologische proces achter geheugen beter te begrijpen, hopen we in de toekomst te kunnen voorkomen dat mensen problemen hebben met hun geheugen, zoals bij bijvoorbeeld dementie het geval is. En misschien begrijpen we dan ook waarom sommige kinderen zo goed kunnen leren!

Marije Ruben, jurylid

Mijn naam is Marije Ruben. Als leerkracht en specialist begaafdheid geef ik les op een reguliere school en aan een bovenschoolse plusklas. Ik ben vanaf het begin betrokken bij de jurering van de Mensa SlimmerIQuiz en ik vind het erg leuk om het dit jaar weer te doen! Iedereen die mee doet aan de SlimmerIQuiz, heel veel succes en vooral ook veel plezier! Hopelijk zie ik jullie team op 16 november tijdens de finale in Amsterdam.

Eline de Boer, jurylid

Ik ben Eline, 25 jaar oud en afgestudeerd als publiekshistoricus. Op dit moment werk ik als museumdocent en publieksmedewerker bij het Zuiderzeemuseum. Hier vertel ik onder meer over de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee, en onze grote, unieke verzameling houten schepen. In mijn vrije tijd restaureer ik zelfs mijn eigen schip!

Volkert van der Willigen, jurylid

Mijn naam is Volkert van der Willigen. In mijn werkzame leven ben ik huisarts geweest, maar ik ben nu al een tijd met pensioen. Dat geeft me de mogelijkheid om verre reizen over de hele wereld te maken, om daar vogels te bekijken. In Amsterdam doe ik ook leuke dingen, zoals het geven van beurzen aan studenten, en zit ik in het bestuur van een stichting voor jonge klassieke musici. Op deze manier heb ik veel contact met jonge mensen.

Mare Groen, jurylid

Mijn naam is Mare en ik was een van de eerste teamleden van Jeugdlab, een organisatie voor en door studenten die wetenschappelijke workshops voor kinderen (en hun ouders!) organiseert op Jeugdland, een speelplaats in Amsterdam Oost. In 2015 heb ik Kooklab opgericht, een serie workshops over gezond en milieubewust koken. Ook ben ik toen een half jaar het hoofd van het Jeugdlab team geweest, het team dat inmiddels niet alleen het lab van Jeugdlab, maar ook Kooklab, Proefjeslab en Leeshuis runde. Voor mijn inzet voor het Jeugdlab ontving ik de AUC Community Service Award. Momenteel volg ik de onderzoeksmaster Cultural Analysis aan de UvA.  

Sponsoren