Over SlimmerIQuiz

Wie of wat is Mensa?

Mensa is een vereniging die in Oxford, Engeland is begonnen als kleinschalige ontmoetingsplaats voor mensen die bovengemiddeld slim zijn. Op 1 oktober 1946 richtten Roland Berrill en Dr. Lance L. Ware de vereniging op, die toen nog de ‘High IQ Club’ heette. Het doel van de vereniging was om discussies op gang te brengen over wereldvrede en andere maatschappelijke onderwerpen. Ook wilde de vereniging de overheid helpen door hun intelligentie goed in te zetten en daarmee een ‘denktank’ te vormen. Mensa is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen, internationale organisatie met ruim 100.000 leden. Dit jaar bestaat Mensa 70 jaar. In Nederland bestaat Mensa sinds 1963 en dus viert ze dit jaar haar 53ste verjaardag. Mensa Nederland telt bijna 4.500 leden; alhoewel Mensa een vereniging is voor volwassenen kan het incidenteel voorkomen dat (oudere) kinderen ook lid worden.

De dag van intelligentie 

Internationaal viert Mensa op 1 oktober haar verjaardag. Niet meer dan logisch dus dat 1 oktober is omgedoopt tot ‘Intelligence Day’. Deze dag wordt internationaal erkend. Het is ook de dag waarop slimme activiteiten worden georganiseerd, zoals de Mensa SlimmerIQuiz. Dit jaar valt de dag van intelligentie op een zaterdag. Omdat de SlimmerIQuiz alleen doordeweeks plaats kan vinden, valt ze dit jaar niet op de dag van intelligentie.

Waarom een quiz voor kinderen? 

Naast gezelligheid binnen de vereniging wil Mensa ook bouwen aan meer begrip voor en bekendheid met hoge intelligentie in de samenleving. Onderwijs hoort daar zeker bij. Al sinds 2013 organiseert vereniging Mensa daarom de SlimmerIQuiz, een scholenquiz voor groepen 7 en 8, waaraan alle leerlingen in Nederland mogen meedoen. De quiz gaat niet over kennis maar over slim combineren en redeneren van alles wat je eigenlijk al lang weet. Dat betekent creatief zijn, hard nadenken en in de tweede en derde ronde zelfs hard samenwerken.

Voorgaande edities

Voorbeeldmateriaal 

Om een impressie te krijgen van de quiz tref je hieronder de klassenrondes uit 2013, 2014 en 2015 aan. Tevens kun je hier een makkelijk te printen informatiefolder downloaden:

Team van BS 't Karregat uit Eindhoven wint de SlimmerIQuiz 2016!

Woensdag 16 november namen 23 teams deel aan de finale van SlimmerIQuiz 2016. In de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam, ook wel bekend als de aula van de UvA, begonnen de teams uiterst geconcentreerd de vragen te beantwoorden. Deze precies 23 vragen en opdrachten waren erg pittig en tijdens de lunch werden ze dan ook uitvoerig besproken. Tijdens de lunch was de jury hard bezig de antwoorden te beoordelen en de uitslag rond te krijgen. Na een minicollege van Marijke Gnade was het dan zover, de winnaars werden bekend gemaakt:

1. Basisschool 't Karregat uit Eindhoven
2. Plusklas KB- en KWAschool uit Waddinxveen
3. Plusklaas de Dijk uit Zaandam 

Wij willen alle scholen hartelijk bedanken voor hun enthousiasme, warme woorden en andere feedback.

Wederom hebben wij met veel plezier een SlimmerIQuiz georganiseerd. Op naar SlimmerIQuiz 2017, ons jubileumjaar!

Met vriendelijke groet,
Team SlimmerIQuiz

Het Jeugdjournaal besteedde ook aandacht aan de SlimmerIQuiz. Bekijk het item hier.

Voor een impressie naar de foto’s van vorig jaar op facebook, klik hier.

Sponsoren